Show

One For All

“One For All”

De Nederlandse politie heeft sinds 1995 bestaan uit 26 politie korpsen. Op 1 januari 2013 gaan deze 26 korpsen over in één Nationale Politie. De Nationale Politie zal worden gevormd door tien regionale eenheden en een eenheid Landelijke Politiediensten. Het NPO is er in geslaagd deze nieuwe regionale eenheden te

presenteren in een muzikale show. Herkenbare muziek en beelden vanuit deze regionale eenheden staan garant voor een unieke belevenis. Collega Guido Pronk, winnaar van het Politie Songfestival Amsterdam Amstelland 2011, zingt tijdens deze show enkele nummers.

 Een impressie van de show, samengesteld uit opnames die gemaakt zijn tijdens de première op 12 december 2011 in Veenendaal:

Nationale Politie: One for All

‘Eén voor allen, allen voor één’, was het motto van de drie musketiers, de hoofdpersonen uit het boek van schrijver Alexandre Dumas. ‘One for All’ is de titel van het nieuwe programma van het Nederlands Politieorkest met als thema Nationale Politie. Er is straks inderdaad één korps voor alle ongeveer 60.000 medewerkers van de politie. Eén korps, één identiteit, één werkwijze. Voor allemaal. Inderdaad: One for All. Titel en thema van het nieuwe programma van ons nationale orkest spreken mij dan ook zeer aan.

Het Nederlands Politieorkest heeft de vorming van één korps in muziek weten te vangen. Het programma ‘One for All’ draait drie jaar, een periode waarin wij met z’n allen volop bezig zijn om dat ene korps te realiseren. De vorige titel was ‘Double You Dee’, Waakzaam en Dienstbaar dus. Een thema dat door dirigent en orkest werd vertaald in tal van populaire nummers. Waakzaam en Dienstbaar zijn we nog steeds. Sterker nog: het is ook de missie van Nationale Politie geworden.

Een instituut als het Nederlands Politieorkest kan versterkend werken bij het ‘bouwen’ van één korps. Het orkest is immers ook van ons allemaal en het kan als ons muzikale visitekaartje op een positieve manier bijdragen aan het publieke beeld dat er is van de politie. En misschien worden er over honderd jaar ook wel boeken en films gepubliceerd over de vorming van Nationale Politie, net als over de heldendaden van die drie legendarische musketiers uit de zeventiende eeuw.

 Gerard Bouman,
Voormalig Korpschef Nationale Politie