Dirigent orkest

Peter Kleine Schaars

IMG_4439Peter Kleine Schaars, geboren op 10 augustus 1962 te Deventer, zet zijn eerste stappen op het muzikale vlak als hij tien jaar oud is. Door een gebrek aan trombonisten in de regio speelt hij op jeugdige leeftijd al in diverse orkesten, uiteenlopend van symfonieorkesten, harmonie- en fanfareorkesten, koperensembles, bigbands, jazzensembles, salsaorkesten en popgroepen. Op zestienjarige leeftijd begint hij met het maken van arrangementen voor de diverse ensembles waarin hij speelt. Zijn veelzijdige interesse groeit uit in het voltooien van vier conservatoriumopleidingen, te weten trombone klassiek, trombone jazz, compositie/arrangeren lichte muziek (Bob Brookmeijer, Rob Pronk en Klaas de Vries) en HaFa-directie (Jan Cober).

Vanaf 1989 tot 2002 is hij werkzaam bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine in de functies van trombonist, stafarrangeur en assistent-dirigent. Onafgebroken speelt de kapel twaalf jaar lang arrangementen en composities van zijn hand, die door het publiek zeer worden gewaardeerd. Hij ontvangt veel compositie- en arrangeeropdrachten van orkesten, solisten en instanties, en geeft door zijn professionele ervaring met lichte muziek en symfonische blaasorkesten regelmatig gastdirecties en workshops in binnen- en buitenland.

Nadat zijn compositie Funky Fuque meets Waddle Waltz wordt beloond met de eerste prijs in de compositiewedstrijd van het Nederlands Instituut voor de Blaasmuziek componeert hij uitsluitend nog in opdracht.
Naast de beroepssector ontdekt geleidelijk ook de amateursector zijn vernieuwende stijl van schrijven als in 1996 de eerste werken bij uitgeverij Molenaar verschijnen. De toenemende internationale werkzaamheden als componist en dirigent zijn steeds moeilijker te combineren met een volledige baan bij de Marinierskapel. Vanaf eind 2002 is hij dan ook parttime werkzaam als klankregisseur en product manager bij de Haske Publications B.V., komen zijn werken uit bij de Haske (o.a. in de serie Peter’s Popular Collection) en geniet hij volop van zijn werkzaamheden als dirigent en workshopleider in binnen- en buitenland. Vanaf 2004 is hij dirigent van het Nederlands Politie Orkest, Advendo Franeker, Gruno’s Postharmonie Groningen en artistiek adviseur van de wereldtitelhouder Kunst en Genoegen Leiden waarmee hij n.a.v. drie wereldtitels de pretentieuze WAMSB award 2005 won. In 2013 is een wens in vervulling gegaan en is Peter chef-dirigent geworden van de Mariniers Kapel der Koninklijke Marine. Medio 2017 is Peter chef-dirigent geworden bij het Orkest Koninklijke Marechaussee (voorheen Trompetterkorps der Koninklijke Marechausse).

 Muzikale Highlights

1986 DM trombone klassiek (conservatorium Zwolle)
1987 DM trombone jazz (conservatorium Zwolle)
1989 Aanstelling bij Marinierskapel der Koninklijke Marine
1993 1e prijs compositiewedstrijd N.I.B.
1993 Wereldtitel onderdeel show met het orkest K&G op W.M.C.
1995 UM compositie & arrangeren (conservatorium Rotterdam)
1997 Wereldtitels onderdelen show & mars met K&G op W.M.C.
2000 DM HaFa directie (conservatorium Tilburg)
2001 Compositie opdracht verplichte werk Wettbewerb StGallen
2002 UM HaFa directie (conservatorium Maastricht)
2002 Klankregisseur & product manager lichte muziek bij de Haske Publications BV
2004 klankregisseur en dirigent van vele CD producties
2004 Dirigent Advendo Franeker
2004 Dirigent Nederlands Politieorkest
2005 Wereldtitels onderdelen show & mars met K&G op W.M.C.
2005 Dirigent Gruno’s Postharmonie Groningen
2005 WAMSB Award Winner
2007 gastdocent ArtEZ conservatorium te Zwolle
2009 Wereldtitel show met K&G op W.M.C.
2010 Dirigent Koninklijke Biltse Harmonie
2010 Oprichter en dirigent van het Inspiration Orchestra
2013 Dirigent Mariniers Kapel der Koninklijke Marine
2017 Dirigent Orkest Koninklijke marechaussee