Het Nederlands Politieorkest

Het Nederlands Politieorkest (NPO) is een symfonisch blaasorkest dat bestaat uit ongeveer 55 muzikanten die werkzaam zijn bij de Nationale politie. Ze zijn afkomstig uit alle Regionale Eenheden in het land. Het NPO werd opgericht in 1995.

Het muzikale visitekaartje van de politie

Het NPO is het muzikale visitekaartje van de politie in Nederland. Het NPO is als orkest met haar bezetting breed inzetbaar en kan vrijwel ieder genre muziek uitvoeren. Het orkest is dan ook een prima instrument om mensen op een andere manier kennis te laten maken met de Nederlandse politie. Mede door als vertegenwoordiger op te treden op grote nationale en internationale evenementen levert het NPO een belangrijke bijdrage aan de public relations van de Nederlandse politie. Het NPO bestaat uit enthousiaste leden die veel tijd en energie steken in hun hobby. Gemiddeld treedt het orkest ongeveer 25 maal per jaar op.

Symfonisch blaasorkest

Het NPO is een symfonisch blaasorkest. Symfonisch wil hier niet zeggen dat er strijkinstrumenten van het orkest deel uit maken, doch dat de uitvoering door de instrumentale bezetting symfonisch is getint. Naast de meest voorkomende instrumenten zoals hoorns, bassen, trompetten, trombones, baritons, klarinetten, slagwerk zijn er ook meer specifieke instrumenten. Specifieke instrumenten zoals althobo, fagot, piccolo-trompet, strijkbassen, basgitaar, synthesizer, altklarinet en marimba.

De veelzijdigheid van het orkest

De grote verscheidenheid aan muziekinstrumenten maakt het mogelijk dat het NPO zowel symfonisch getinte muziek als bigband muziek ten gehore kan brengen. Uiteraard heeft de harmoniemuziek ook een plaats in het programma evenals de begeleidingsmuziek van solisten. Solisten van naam, zoals Margriet Eshuijs, Denise Jannah, Ernst Daniel Smid, Peter Douglas (de Nederlandse Frank Sinatra) en Lisa Noya. U kunt zich heel eenvoudig overtuigen van de veelzijdigheid van het Nederlands Politie Orkest en wel door het beluisteren van een CD van het NPO

Oefening baart kunst

Oefening baart kunst. Dat geldt zeker ook voor het Nederlands Politieorkest. In het begin repeteerde het NPO in een ruimte in de gemeente Doorn. Van 1995 tot en met 2009 heeft het NPO dankbaar gebruik gemaakt van de repetitie- en opslagruimten van de Koninklijke Luchtmachtkapel in Amersfoort. Door omstandigheden konden zowel de Koninklijke Luchtmachtkapel als het NPO geen gebruik meer maken van dit onderkomen. Na een jaar repeteren in een mooie repetitieruimte op de Prins Maurits Kazerne, te Ede, repeteert het NPO vanaf 2011 in de splinternieuwe repetitieruimte van Koninklijke Harmonie De Adelaar , te Weesp.