Het Nationale Politieorkest

Het Nederlands Politieorkest (NPO) is een symfonisch blaasorkest dat bestaat uit ongeveer 55 muzikanten die werkzaam zijn bij de Nationale politie. Ze zijn afkomstig uit alle Regionale Eenheden in het land. Het NPO werd opgericht in 1995.

Het NPO is het muzikale visitekaartje van de politie in Nederland. Het NPO is als orkest met haar bezetting breed inzetbaar en kan vrijwel ieder genre muziek uitvoeren.

Het orkest is dan ook een prima instrument om mensen op een andere manier kennis te laten maken met de Nederlandse politie.

Mede door als vertegenwoordiger op te treden op grote nationale en internationale evenementen levert het NPO een belangrijke bijdrage aan de public relations van de Nederlandse politie. Het NPO bestaat uit enthousiaste leden die veel tijd en energie steken in hun hobby. Gemiddeld treedt het orkest ongeveer 25 maal per jaar op.

Nationale Politie: One for All

‘Eén voor allen, allen voor één’, was het motto van de drie musketiers, de hoofdpersonen uit het boek van schrijver Alexandre Dumas. ‘One for All’ is de titel van het nieuwe programma van het Nederlands Politieorkest met als thema Nationale Politie. Er is straks inderdaad één korps voor alle ongeveer 60.000 medewerkers van de politie. Eén korps, één identiteit, één werkwijze. Voor
allemaal. Inderdaad: One for All. Titel en thema van het nieuwe programma van ons nationale orkest spreken

mij dan ook zeer aan. Het Nederlands Politieorkest heeft de vorming van één korps in muziek weten te vangen. Het programma ‘One for All’ draait drie jaar, een periode waarin wij met z’n allen volop bezig zijn om dat ene korps te realiseren. De vorige titel was ‘Double You Dee’, Waakzaam en Dienstbaar dus. Een thema dat door dirigent en orkest werd vertaald in tal van populaire nummers. Waakzaam en Dienstbaar zijn we nog steeds. Sterker nog: het is ook de missie van Nationale Politie geworden.

Een instituut als het Nederlands Politieorkest kan versterkend werken bij het ‘bouwen’ van één korps. Het orkest is immers ook van ons allemaal en het kan als ons muzikale visitekaartje op een positieve manier bijdragen aan het publieke beeld dat er is van de politie. En misschien worden er over honderd jaar ook wel boeken en films gepubliceerd over de vorming van Nationale Politie, net als over de heldendaden van die drie legendarische musketiers uit de zeventiende eeuw.

 Gerard Bouman,
Kwartiermaker Nationale Politie

 Een impressie van de show, samengesteld uit opnames die gemaakt zijn tijdens de première op 12 december 2011 in Veenendaal: